Isnin, Ogos 17

Marhaban Ya….Ramadhan!!


Wahai manusia !!!!!!!!!!

Sungguhpun telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah, rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia disisi Allah. Hari - harinya adalah hari - hari paling utama. Malam - malamnya adalah malam - malam yang paling utama. Setiap masanya adalah masa yang paling utama.

Inilah bulan, kamu diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakan-Nya. Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu adalah ibadah, amalan-amalanmuakan diterima, dan doa-doamu juga akan diijabah.

Bermohonlah kepada Allah S.w.t dengan niat yang tulus dan hati yang suci, agar Allah membimbingmu untuk melakukan qiyam dan membaca kitab-Nya. Celakalah orang yang tidak mendapat keampunan daripada Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah rasa lapar dan hausmu, seperti kelaparan dan kehausan di hari Kiamat. Bersedekahlah kepada kaum fakir dan miskin.

Muliakanlah orang-orang tuamu, sayangilah yang muda, sambunglah tali persudaraanmu, jaga lidahmu dan jaga pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya, juga pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarkannya.

Kasihanilah anak-anak yatim, nescaya kamu dikasihi manusia anak-anak yatimmu. Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tanganmu untuk berdoa pada waktu solatmu kerana itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hambanya dengan penuh kasih. Allah s.w.t akan menjawab ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka ketika mereka memanggil-Nya, dan mengabulkan mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia !!!!!!!!!!

Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amalanmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung berat kerana beban ( dosa )-mu, maka ringankanlah dengan melamakan sujudmu. Ketahuilah! Allah ta'ala bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahawa dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud, dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb Al-'Alamin.

Wahai manusia !!!!!!!!!!

Barangsiapa diantaramu memberi sumbangan makanan kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan ia diberi ampunan atas dosa-dosanya yang lalu. Sahabat-sahabat bertanya, " Ya Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian." Rasulullah meneruskan :

· Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma.

· Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.


Wahai manusia !!!!!!!!!!

Siapa yang baik akhlaknya di bulan ini ia akan berjaya melalui titian sirat pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.
Barangsiapa yang menahan kemarahannya di bulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.
Barangsiapa yang memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-nya.
Barangsiapa menyambungkan tali persudaraan (silaturahmi) di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.
Barangsiapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.
Barangsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.
Barangsiapa melakukan solat fardhu dengan sempurna ganjarannya seperti melakukan 70 solat fardhu dibulan yang lain.
Barangsiapa memperbanyak selawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan itu ringan.
Barangsiapa pada bulan ini membaca satu ayat Al-Qur’an, ganjarannya sama seperti mengkhatam Al-Qur'an pada bulan-bulan yang lain.

Wahai manusia !!!!!!!!!!

Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan untukmu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak akan pernah menutupkannya bagimu. Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah kepada Rabbmu untuk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Setan-setan terbelenggu, maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.

Amirul Mukminin R.A. Berdiri Dan Berkata,
"Ya Rasulullah! Apa amal yang paling utama di bulan ini?" Jawab Nabi, “Ya abal Hasan! Amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan Allah."